Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij honden en katten is helaas een jaarlijks terugkerend probleem. Dieren vinden harde en onverwachte knallen vaak erg eng. Ze gaan bibberen, verstoppen zich en sommige honden zijn zelfs zo bang dat ze weglopen van huis. Gelukkig kunt u als baasje uw huisdier een handje helpen.

Wat kunt u zelf doen?
Vooraf training
Met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden kunt u uw dier langzaam laten wennen aan harde knallen. Begin minimaal twee maanden van te voren met de training. Het is de bedoeling dat de enge geluiden gecombineerd worden met een ontspannen en prettig gevoel. Hiervoor neemt u bijvoorbeeld een speeltje wat uw hond of kat erg leuk vindt. Terwijl u met uw dier speelt, zet iemand anders de cd zachtjes op. Als uw dier rustig met u blijft spelen, mag het volume iets harder. Anderzijds, als uw dier schrikt zet u het volume weer wat lager. Oefen elke dag ongeveer 10 minuten, net zolang totdat uw dier helemaal gewend is aan het geluid.

Op de avond zelf
1. Creëer een veilige plek voor uw dier (het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen).
2. Laat binnen het licht aan en zet radio of tv aan, dit dempt geluiden van buiten.
3. Houdt ramen en gordijnen dicht.
4. Geef uw dier iets lekkers waardoor ze wat afleiding hebben (bijv. Kong).
5. Laat uw hond alleen aangelijnd uit, zodat hij niet weg kan rennen als hij schrikt. Maak geen wandeling meer op het moment dat het vuurwerk het heftigst is. Zoek bijvoorbeeld rustige uitlaatplekken, polder of strand.
6. Houd katten binnen en sluit het kattenluik.
7. Zorg ervoor dat uw dier gechipt is en correct geregistreerd.
8. Steek geen vuurwerk af dicht bij uw huis.
9. Het allerbelangrijkste is dat u zelf rustig blijft.

Hoe kan de dierenarts u helpen?
Soms werken bovenstaande maatregelen onvoldoende of zelfs helemaal niet. Er bestaan verschillende soorten medicijnen om angst te drukken, maar deze zijn niet voor ieder dier geschikt. Bespreek de situatie met uw dierenarts, zodat hij of zij een passend advies kan geven.

Een maand van tevoren

Zylkene® (hond/kat)Zylkene® is een voedingssupplement (capsules) voor honden en katten met een rustgevend melkeiwit. Werkt pas na twee weken toedienen.
Clomicalm® (hond)Tabletjes voor honden met een angst verlagende en antidepressieve werking. Werkt het beste in combinatie met gedragstherapie.
Royal Canin Calm dieet (hond/kat)Speciale voeding met een kalmerend effect in stressvolle situaties. Alleen voor honden <15 kg.

Een week van tevoren

Adaptil® verdamper (hond)Verdamper die rustgevende stoffen vrijgeeft, waardoor honden zich prettig voelen en minder angstig zijn. Mag gecombineerd worden met Adaptil® halsband of tabletten. Werkt 4 weken lang.
Adaptil® halsband (hond)Halsband die rustgevende stoffen vrijgeeft, waardoor honden zich prettig voelen en minder angstig zijn. Mag gecombineerd worden met Adaptil® verdamper of tabletten. Werkt 4 weken lang.
Feliway® verdamper (kat)Geeft rustgevende stoffen vrij, waardoor katten zich prettig voelen en minder angstig zijn. Werkt 4 weken lang.

Op oudjaarsavond zelf

Sileo® (hond/kat)Gel met angst- en stress verlagende werking. Het is belangrijk dat u deze medicatie enkel gebruikt na overleg met een dierenarts voor de juiste dosering. Kijk voor een instructievideo over het gebruik op www.sileodog.com
Pexion® (hond)Dit medicijn vermindert onrust en angst. Er wordt geadviseerd om twee dagen van te voren te beginnen. Het is belangrijk dat u deze medicatie enkel gebruikt na overleg met een dierenarts voor de juiste dosering.
Alprazolam® (hond/kat)Angst verlagend medicijn voor honden en katten waardoor ze minder reageren op harde geluiden. Het is belangrijk dat u deze medicatie enkel gebruikt na overleg met een dierenarts voor de juiste dosering.

Let op: mag alleen mee na consult bij een dierenarts (nadat Sileo en Pexion geprobeerd zijn), dit komt omdat Alprazolam een humaan middel is waarvoor veel strengere regelgeving geldt.
Adaptil® (hond)Tabletten gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Twee uur voor het vuurwerk ingeven. Vraag uw dierenarts om de juiste dosering.
Gabapentine capsules® (kat)Rustgevende werking. Twee uur voor het verwachte angstmoment ingeven.
Feliway® spray (kat)Geeft rustgevende stoffen vrij, waardoor katten zich prettig voelen en minder angstig zijn. De spray werkt doorgaans binnen 30 minuten. Let op: niet op de kat zelf sprayen.

Let op (!): hou honden na het ingeven van bovenstaande medicatie goed in de gaten en aan de lijn. Katten kunnen het beste binnen gehouden worden na het geven van bovenstaande medicatie!

Overig
Een thundershirt is een nauwpassend shirt voor honden. Het geeft een zachte en constante druk, waardoor het een kalmerende werking heeft. Het kan gebruikt worden bij verschillende vormen van angst. Vaak werkt het meteen de eerste keer, maar soms moeten dieren er een beetje aan wennen. Het shirt is verkrijgbaar in verschillende maten.

Speciale voeding of tabletjes voor hond of kat met vuurwerkangst

Speciale voeding of tabletjes voor hond of kat met vuurwerkangst