Vers vlees voeding: wel of niet?

Het voeren van vers vlees is populair onder veel huisdierbezitters. De gedachte hierachter is dat honden hetzelfde zouden moeten eten als wolven. Een wolf eet immers geen hondenbrokken. Maar is het voeren van vers vlees zo onschuldig als het lijkt?

Wat is vers vlees voeding
Met rauwe vlees voeding wordt onverhitte, diepgevroren voeding bedoeld. Er zijn veel kant en klare diëten op de markt. Het meest bekende natuurdieet is het ‘Bone And Raw Food’ (BARF) dieet. Dit dieet bestaat uit ongeveer 60% rauw vlees en beenderen (slachtafval), aangevuld met organen en groenten.
Andere voorbeelden zijn: ‘Kant en Klaar Vers vlees’ (KVV), ‘Natuurlijk Rauw Vlees’ (NRV), etc. Soms stellen eigenaars zelf een vers vlees maaltijd samen voor hun huisdier.

Wat zijn de voordelen?
Vaak gehoorde voordelen zijn:
– Dieren lusten het erg graag
– Het is natuurlijke voeding (wolven eten het ook)
– Goede ontlasting
– Glanzende vachtkwaliteit
– Verbetering van de ‘weerstand’
– Honden ‘stinken’ minder

Voorstanders beweren ook dat brokken minder voedingswaarde hebben, omdat ze verhit worden tijdens het productieproces. Bovengenoemde voordelen zijn echter niet wetenschappelijk onderzocht en worden ‘in de volksmond’ als waarheid aangenomen.

Wat zijn de risico’s?
Wat veel mensen niet weten is dat vers vlees een groot aantal gezondheidsrisico’s heeft voor zowel dier als eigenaar.

Ziekteverwekkers
Rauw vlees is niet gekookt (koken doodt bacteriën, invriezen niet). In vers vlees voeding zitten daarom enorm veel bacteriën en andere ziekteverwekkers (Salmonella, E.coli, resistente bacteriën, Campylobacter, Neospora, Toxoplasma, enzovoorts). Dieren kunnen hier diarreeklachten of darminfecties door krijgen. Daarnaast loopt u als eigenaar ook risico op het innemen van bacteriën. Zorg er daarom altijd voor dat u goed uw handen wast na het geven van vleesvoeding!

Onbalans in voedingsstoffen
Vleesdiëten zijn vaak niet uitgebalanceerd. Dit betekent dat men niet precies weet hoeveel vetten, koolhydraten, eiwitten en vitaminen in de voeding zitten. Hierdoor kan uw dier bepaalde tekorten oplopen. Anderzijds bestaat het risico dat er een overmaat aan bepaalde nutriënten wordt ingenomen. Dit kan op lange termijn tot gezondheidsproblemen leiden. Vleesvoeding kan bijvoorbeeld teveel schildklierhormoon bevatten, waardoor dieren last kunnen krijgen van een te snelle schildklierwerking.

Botresten
Tot slot zitten er vaak botstukken of botsplinters in vleesvoeding. Dit kan resulteren in het afbreken van tanden of verstoppingen of beschadigingen van het maagdarmstelsel.

Ons advies
Let op met het voeren van vers vlees. Zorg altijd voor een goede hygiëne (zeker in geval van zwangerschap of kinderen in huis)! U kunt het beste een specialist diervoeding raadplegen als u graag zelf een maaltijd voor uw huisdier wilt bereiden. Deze specialisten stellen een volledig en gevarieerd dieet samen, wat nauwkeurig nagerekend wordt. Voor verdere informatie over voeding kunt u altijd terecht bij uw dierenarts.

_T2A1948