Te hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk (hypertensie) is een vaak voorkomende aandoening bij katten. Meestal zijn de dieren van middelbare tot oude leeftijd en lijken ze ogenschijnlijk gezond. Gemiddeld 1 op de 10 oudere katten heeft een te hoge bloeddruk. De gevolgen van een langdurig te hoge bloeddruk kunnen groot zijn. Daarom wordt het ook wel de ‘silent killer‘ genoemd.

Oorzaken van te hoge bloeddruk zijn:
– Nierfalen (maar liefst 65% van de katten met nierfalen heeft een te hoge bloeddruk!)
– Hyperthyroidie (te snel werkende schildklier)
– Ziekte van Cushing
– Overgewicht

Symptomen van een te hoge bloeddruk zijn:
– Vergroting van beide pupillen
– Oogproblemen zoals oogbloedingen
– Blindheid
– Slecht eten
– Vermageren
– Afname van activiteit
– Neurologische symptomen (vb. herseninfarcten of uitvalssymptomen)
– Hartproblemen

Het is dus erg belangrijk om de bloeddruk van uw kat gezond te houden. Dit zorgt voor een langere levensverwachting en ook een betere levenskwaliteit. Bloeddrukmeting bij huisdieren is erg gemakkelijk. Uw dier hoeft hiervoor niet onder narcose te worden gebracht. Er wordt een cuff aangebracht om de voorpoot, daarna meet de dierenarts of assistente drie keer de bloeddruk en neemt hier het gemiddelde van.

Bloeddrukmeting bij een kat

Bloeddrukmeting bij een kat

De behandeling van een te hoge bloeddruk is eenvoudig. Dit kan met bloeddrukverlagende tabletjes (Amodip) of siroop (Semintra). Daarnaast zal natuurlijk de onderliggende aandoening ook behandeld moeten worden.

Voor katten vanaf 10 jaar leeftijd bieden we een seniorconsulten aan. Hierbij wordt uw dier nagekeken samen met een urine- en (beperkt) bloedonderzoek. Daarnaast wordt ook de bloeddruk van uw kat gemeten. Zodoende hopen we bepaalde aandoeningen zo vroeg mogelijk op te sporen en zo goed en snel mogelijk te behandelen. Paraveterinairen Dianne van den Heuvel en Denise van der Poel zullen het meten van de bloeddruk op zich nemen.

Bel of mail ons gerust voor meer informatie: 0111-412180 of kijk op deze website.

Semintra siroop als behandeling tegen hypertensie

Semintra siroop als behandeling tegen hypertensie