Snelle schildklierwerking

Een te snelle schildklierwerking (hyperthyroidie) komt veel voor bij oudere katten. Bij de overgrote meerderheid van de dieren wordt dit veroorzaakt door een goedaardig gezwelletje op de schildklier. Dit zorgt voor een overproductie van schildklierhormoon.

Symptomen van een snelle schildklierwerking zijn:
– Veel drinken en veel plassen
– Vermageren
– Overmatige eetlust
– Braken
– Diarree
– Slechte, plukkerige vacht

De dierenarts stelt de diagnose via een bloedonderzoek en eventueel een urineonderzoek. Soms is de vergroting van de schildklier te voelen in de hals van uw kat. Meestal wordt ook geadviseerd om de bloeddruk van uw dier te laten meten.

De behandeling van schildklierziekte kan op verschillende manieren. Overleg met uw dierenarts wat de beste behandeling is voor uw kat.
– Medicatie: Felimazole tabletten en Carbimazole oorzalf zorgen beiden voor een vermindering van de productie van schildklierhormoon.
– Radioactief I131 behandeling (Universiteit Gent): het radioactieve materiaal zorgt voor afsterven van het overactief werkende schildklierdeel. Daardoor is uw dier na de behandeling genezen van de schildklierziekte en hoeft uw dier na de behandeling geen medicijnen meer te slikken.

Voeding en medicijnen ter behandeling van schildklierziekte

Voeding en medicijnen ter behandeling van schildklierziekte