Plaskater

Katers hebben van nature een hele nauwe plasbuis. Dit buisje kan in geval van een blaasontsteking of blaasgruis snel verstoppen. Hierdoor kan het dier niet meer plassen, waardoor het snel erg ziek wordt.

Symptomen van een plaskater zijn:
– Proberen te plassen zonder dat er urine uitkomt (!)
– Kleine plasjes plassen
– Bloed bij de urine
– Pijn of erg miauwen tijdens het plassen
– Slechte eetlust
– Braken
– Sloom worden

Een dier wat wel moet, maar niet kan plassen is altijd een SPOEDGEVAL. Neem in dit geval altijd contact op met ons voor overleg: 0111-412180.

De dierenarts zal uw dier goed nakijken en vervolgens onder narcose katheteriseren (een buisje in de plasbuis aanbrengen). Hierdoor kan uw kater zijn urine weer kwijt. Dit buisje blijft meestal 2 tot 3 dagen zitten, gedurende deze tijd wordt uw dier opgenomen. De dierenarts zal ook aanvullend onderzoek van de urine en indien nodig het bloed doen. Vaak wordt ook een röntgenfoto of echo van de buik gemaakt, om te controleren of er blaasstenen aanwezig zijn.

Meestal kunnen deze katers na verwijdering van het plasbuisje zelf weer plassen. Ze moeten dan blijvend op aangepaste voeding (vb. Royal Canin Urinary S/O) gezet worden om problemen in de toekomst te voorkomen. Ze krijgen ook vaak ondersteunende medicijnen mee naar huis.

Als dezelfde problemen zich herhaaldelijk blijven voordoen is het vaak nodig om deze katers te opereren aan de plasbuis. Deze operatie kan bij ons in de praktijk uitgevoerd worden. We maken de opening van de plasbuis dan ruimer, waardoor de kans klein is (minder dan 10%) dat de plasbuis nog verstopt. Er bestaat een kleine kans (minder dan 10%) dat katers incontinent worden na de operatie.

Ontwerp zonder titel