Plaskater

Katers hebben van nature een hele nauwe plasbuis. Dit buisje kan in geval van een blaasontsteking of blaasgruis snel verstoppen. Hierdoor kan het dier nier meer plassen, waardoor het snel erg ziek wordt.

Symptomen van een plaskater zijn:
– Proberen te plassen zonder dat er urine uitkomt
– Kleine plasjes plassen
– Bloed bij de urine
– Pijn of erg miauwen tijdens het plassen
– Slechte eetlust
– Braken
– Sloom worden

Een dier wat wel moet maar niet kan plassen is altijd een SPOEDgeval. Neem in dit geval altijd contact op met een dierenarts voor overleg.

De dierenarts zal uw dier onder narcose katheteriseren (een buisje in de plasbuis aanbrengen). Hierdoor kan uw kater zijn urine weer kwijt. Dit buisje blijft meestal 2 tot 3 dagen zitten, gedurende deze tijd wordt uw dier opgenomen. De dierenarts zal ook aanvullend onderzoek van de urine en indien nodig het bloed doen. Vaak wordt ook een röntgenfoto van de buik gemaakt, om te controleren of er blaasstenen aanwezig zijn.

Meestal kunnen deze katers na verwijdering van het plasbuisje zelf weer plassen. Ze moeten dan blijvend op aangepaste voeding gezet worden en krijgen vaak ondersteunende medicijnen mee naar huis. Soms is het nodig om deze katers te opereren aan de plasbuis.

blaasontsteking kat