Nierfalen

Chronisch nierfalen is een veelvoorkomende ziekte bij katten van middelbare tot oude leeftijd. Soms is dit erfelijk, maar meestal wordt de oorzaak niet gevonden.

Symptomen van slecht werkende nieren zijn:
– Veel drinken en veel plassen
– Vermageren
– Slechte eetlust
– Braken
– Diarree
– Stinkende mondgeur

In vroege stadia van nierfalen vertonen dieren echter vaak (nog) helemaal geen symptomen. Dit maakt de diagnose soms wat lastiger.

De dierenarts stelt de diagnose van nierfalen door een combinatie van testen. Meestal is dit de combinatie van een urine- en een bloedonderzoek. We kunnen sinds kort gebruik maken van een nieuwe (eenvoudige) bloedtest: de SDMA test. Hiermee kunnen we nierfalen in een heel vroeg stadium vaststellen. Daarnaast is het zeer verstandig om de bloeddruk van uw kat te laten meten, gemiddeld 65% van de katten met nierfalen heeft een te hoge bloeddruk. Dit zorgt voor een verergering en versnelling van het ziekteproces. Tot slot is het soms nodig om een echo van de nieren te maken.

We kunnen slecht werkende nieren helaas niet genezen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig wel goede ondersteuning bieden. De behandeling en prognose van nierfalen hangt af van de ergheid van het probleem. De dierenarts kan adviseren om uw dier een paar dagen op te nemen voor infuustherapie om de nierwaarden te doen zakken. Daarnaast wordt vaak een speciale niervoeding en ondersteunende medicijnen voorgeschreven. Tot slot is het zeer belangrijk om de bloeddruk van uw dier onder controle te houden, hiervoor kunnen ook ondersteunende medicijnen gegeven worden.

Leer in deze video meer over nierfalen bij de kat.

Ondersteuning bij nierfalen

Ondersteuning bij nierfalen