Nierfalen

Nierfalen is een veelvoorkomende ziekte bij katten van middelbare tot oude leeftijd. Soms is dit erfelijk, maar meestal wordt de oorzaak niet gevonden.

Symptomen van slecht werkende nieren zijn:
– Veel drinken en veel plassen
– Vermageren
– Slechte eetlust
– Braken
– Diarree
– Stinkende mondgeur

In vroege stadia van nierfalen vertonen dieren echter vaak (nog) helemaal geen symptomen. Dit maakt de diagnose soms wat lastiger.

De dierenarts stelt de diagnose van nierfalen door een combinatie van testen. Meestal is dit de combinatie van een urine- en een bloedonderzoek. We kunnen sinds kort gebruik maken van een nieuwe (eenvoudige) bloedtest: de SDMA test. Hiermee kunnen we nierfalen in een heel vroeg stadium vaststellen. Soms is het nodig om daarnaast een echo van de nieren te maken of de bloeddruk van uw dier te meten.

We kunnen slecht werkende nieren helaas niet genezen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig wel goede ondersteuning bieden. De behandeling van nierfalen hangt af van de ergheid van het probleem. De dierenarts kan adviseren om uw dier een paar dagen op te nemen voor infuustherapie om de nierwaarden te doen zakken. Daarnaast wordt vaak een speciale niervoeding en eventueel ondersteunende medicijnen voorgeschreven.

Voeding en medicijnen ter ondersteuning van nierfalen

Voeding en medicijnen ter ondersteuning van nierfalen