Lelies giftig voor katten

Lelies zijn prachtige bloemen, die dan ook regelmatig in huis staan. Helaas zijn lelies ontzettend giftig voor katten! Als een kat in contact komt met het stuifmeel, de blaadjes of zelfs het water waarin de lelies staan, kunnen ze ontzettend ziek worden. Vaak zelfs met de dood tot gevolg.

Lelies veroorzaken bij katten namelijk acuut nierfalen. Ze worden dan erg sloom, stoppen met eten en drinken en braken veel. Sommige katten plassen overvloedig, andere stoppen met het produceren van urine, dit is afhankelijk van de fase van het nierfalen.

De dierenarts kan met behulp van een bloedonderzoek vaststellen dat de nierfunctie verstoord is. Nierschade is helaas vaak onomkeerbaar. Afhankelijk van de ergheid van het nierfalen kan de dierenarts soms met intensieve infuustherapie een dier stabiliseren. Echter, meestal zijn de nieren al dusdanig aangetast dat infuustherapie weinig effect meer heeft.

Ons advies is om nooit lelies in huis te nemen als u katten heeft! Mocht het toch gebeuren dat uw kat lelies gegeten heeft, neem dan direct contact met ons op om het dier te laten braken: 0111-412180.

IMG_0410