Giardia infectie

Het komt regelmatig voor dat pups (en soms ook kittens) een Giardia infectie oplopen. Dit is een parasiet die zich in de dikke darm nestelt en zo diarree veroorzaakt. De diarree kan breiig zijn, maar soms ook waterdun. Regelmatig gaat infectie ook gepaard met bloedverlies bij de ontlasting. Sommige dieren krijgen ook last van braken. Vaak zijn de klachten op-en-af (intermitterend) aanwezig. Geïnfecteerde dieren hebben vaak een slechtere eetlust.

Diagnose
De diagnose van een Giardia infectie wordt gesteld door het opvangen van ontlasting, dit gedurende drie dagen. Het drie daagse monster is noodzakelijk, omdat de parasiet niet elke dag in de ontlasting wordt uitgescheiden. Daardoor kan de infectie op een ontlastingsmonster van één dag negatief lijken, terwijl het misschien niet zo is. De monsters mogen in één pot worden opgevangen, tussentijds koel bewaren. U kunt het monster bij ons binnenbrengen in Zierikzee, waar we een Giardia SNAP-test zullen uitvoeren. De uitslag hiervan volgt dezelfde dag.

Behandeling
Als er positief wordt getest op Giardia en uw dier heeft passende klachten, is het nodig om ook te behandelen tegen deze vervelende infectie. Dit gebeurt in eerste instantie met een (dubbele) kuur Panacur, dit is een speciaal ontwormingsmiddel. Als de symptomen hiermee niet over zijn, dan behandelen we vaak verder met antibioticum en/of speciale hypoallergene voeding. Mochten de klachten hiermee nog niet over zijn, adviseren we om een breed ontlastingsonderzoek te laten doen, omdat er dan vaak sprake is van een co-infectie samen met een andere parasiet of bacterie.

Overdraagbaar naar mensen
Giardia is een zoönose, een ziekte die overdraagbaar is naar mensen. Zorg daarom ten alle tijde voor een goede hygiëne. Ruim ontlasting zorgvuldig op en was steeds goed uw handen. Neem in geval van buikklachten contact op met uw huisarts.

Moeten mijn andere honden (of katten) meebehandeld worden?
In-contact dieren moeten alleen behandeld worden als ze ook symptomen (diarree) hebben, anders is dit niet nodig.

Behandeling van een Giardia infectie

Behandeling van een Giardia infectie