Endoscopie

Wat is endoscopie?
Op onze hoofdlocatie in Zierikzee hebben we de mogelijkheid om endoscopisch onderzoek te doen. We hebben daarvoor een moderne video-endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang waarin een kleine camera ingebouwd is. Hiermee kunnen organen van binnen gedetailleerd bekeken worden. Indien nodig kunnen er ook biopten (weefselhapjes) van de slijmvliezen van organen genomen worden, om zodoende een diagnose te kunnen stellen.

Daarnaast gebeurt het ook vaak dat honden of katten vreemde voorwerpen inslikken. Denk aan balletjes, touwtjes, sokken, lintjes, etc. Voorheen moesten we deze voorwerpen altijd via een operatie uit het dier halen. Tegenwoordig kunnen we met behulp van de endoscoop en een grijpertje de voorwerpen uit de maag of slokdarm halen. Dit bespaart een operatie, waardoor de dieren veel sneller herstellen.

Een endoscopisch onderzoek gebeurt altijd onder narcose. Uw dier moet dan nuchter komen. In geval van het inslikken van een vreemd voorwerp is een spoed endoscopie meestal noodzakelijk.

Wanneer is endoscopie nodig?
– Aanhoudend erg braken
– Aanhoudende erge diarree
– Uw dier heeft per ongeluk een vreemd voorwerp ingeslikt
– Aanhoudende neusvloei
– Verwijderen van grasaren uit een neus
– Etc.

Endoscopie is vaak een onderzoek wat pas gebeurt in laatste instantie, dat wil zeggen als met bloedonderzoek- en of röntgenfoto’s/echografisch onderzoek geen oorzaak voor het probleem gevonden wordt. Overleg vooraf goed met uw dierenarts over de voor- en nadelen.

U kunt een afspraak maken bij dierenarts Astrid Meijninger of dierenarts Steffie Cornelissen: 0111-412180.

_T2A7330 - kopie