Een nieuwe pup

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw nieuwe pup! De aanschaf van een nieuw hondje is vaak een spannende gebeurtenis, zowel voor het beestje zelf als voor de kersverse eigenaar. Er komt best veel kijken bij het grootbrengen en opvoeden van een hond.

Lola2

Voeding
Voor alle pupjes, zowel van grote als kleine hondenrassen, is het goed om te starten met puppy brokjes. Het wennen aan brokjes is goed voor het behoud van een gezond gebit als de hond later groot is. Brokjes houden de tanden namelijk beter schoon vergeleken met zachte/natte voeding. Als een pup hier op jonge leeftijd aan went, vinden ze het vaak heerlijk om het hele leven brokjes te blijven eten.

Vaccinaties en chip
Puppy’s worden meestal bij de fokker al gechipt. Dit is een klein implantaatje in de hals waar een nummer aan verbonden is, daardoor kan de pup op uw naam geregistreerd worden. Pupjes worden regelmatig gevaccineerd (distemper, leverziekte, parvo, leptospirose): op 6, 9 en 12 weken leeftijd. Daarna is de vaccinatie jaarlijks. Vanaf 9 weken mogen ze ook tegen Kennelhoest geënt worden, dit gaat via een neusdruppel. Als u uw dier mee naar huis buitenland wilt nemen, kan vanaf 12 weken de Rabiës vaccinatie gegeven worden (na de enting moet u nog drie weken wachten voordat uw dier de grens over mag).

Ontworming
Honden moeten op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Dit komt omdat bijna alle pups (en ook kittens) wormen via de moedermelk krijgen. Niets ernstigs, maar wel verstandig om ertegen te behandelen.

Ontworming hond 
PupsOp 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd ontwormen
Jonge honden tot 6 maanden leeftijdMaandelijks ontwormen
Volwassen hondenElk kwartaal ontwormen

Ontvlooiing
Er zijn verschillende ontvlooiingsproducten op de markt. Wij hebben ook goede ontvlooiing speciaal voor pups. De meeste producten moeten maandelijks toegediend worden, sommigen om de drie maanden. Overleg goed met uw dierenarts of assistente over het beste product voor uw dier.

Sterilisatie of castratie
Als u niet met u teefje wilt fokken, adviseren we sterk om haar te laten steriliseren. Dit heeft een aantal grote gezondheidsvoordelen ten opzichte van ongesteriliseerde teven. Door een teefje op jonge leeftijd te laten helpen, voorkomt u dat ze op oudere leeftijd last krijgt van een baarmoederontsteking (pyometra) of melkkliertumoren. We adviseren over het algemeen om ze twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te laten helpen (bij kleine hondenrassen kan het ook al voor de eerste loopsheid). Teefjes vanaf 5 kg kunnen laparoscopisch gesteriliseerd worden. Lees hier meer over deze manier van steriliseren. Overleg vooraf altijd goed met uw dierenarts over de beste methode voor uw hond.

Bij reuen biedt castratie over het algemeen wat minder gezondheidsvoordelen. Door castratie krijgen ze over het algemeen minder last van hun prostaat als ze ouder zijn. Castratie heeft soms wel gedragsvoordelen voor hele drukke of dominante reuen. Overleg vooraf altijd goed met uw dierenarts over de castratie van uw hond.

Huisdierzorgplan (HZP)
Wij willen graag dat uw dier de beste zorg krijgt tegen een betaalbaar tarief. Lees hier meer over ons Huisdierzorgplan (HZP).

Puppyconsulten
We vinden het erg belangrijk dat uw dier met plezier naar de dierenarts blijft gaan. Jong geleerd is oud gedaan! Onze paraveterinairen Dianne van den Heuvel en Babs de Roon zijn gespecialiseerd in het geven van puppyconsulten. U kunt hier meer lezen over puppybegeleiding.