Een nieuw kitten

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw nieuwe kitten! De aanschaf van een nieuwe kat is vaak een spannende gebeurtenis, zowel voor het beestje zelf als voor de kersverse eigenaar. Er komt best veel kijken bij het grootbrengen en opvoeden van een kat.

Voeding
Het advies is om te starten met kittenbrokjes. Het wennen aan brokjes is goed voor het behoud van een gezond gebit als de kat later groot is. Brokjes houden de tanden namelijk beter schoon vergeleken met zachte/natte voeding. Als een dier hier op jonge leeftijd aan went, vinden ze het vaak heerlijk om het hele leven brokjes te blijven eten. Zachte voeding of chuncks mogen best af en toe gegeven worden, maar brokken zijn het belangrijkst.

Vaccinaties en chip
Kittens worden twee keer gevaccineerd (katten- en niesziekte): op 9 en 12 weken leeftijd. Daarna is de vaccinatie jaarlijks. U kunt uw kat ook laten chippen. Dit is een klein implantaatje onder de huid in de nek. Het implantaatje bevat een nummer, wat gelinkt kan worden aan uw telefoonnummer of adres. Als de kat ooit verloren mocht lopen, is het makkelijker om hem weer bij u thuis te brengen.

Ontworming
Kittens moeten op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Dit komt omdat bijna alle kittens (en ook pups) wormen via de moedermelk krijgen. Niets ernstigs, maar wel verstandig om ertegen te behandelen.

Ontworming kat 
KittensOp 2, 4, 6 en 8 weken ontwormen
Jonge katten tot de leeftijd van zes maandenMaandelijks ontwormen
Volwassen kattenElk kwartaal ontwormen

Ontvlooiing
Er zijn verschillende ontvlooiingsproducten op de markt. Wij hebben ook goede ontvlooiing speciaal voor kittens. De meeste producten moeten maandelijks toegediend worden, sommigen om de drie maanden. Overleg goed met uw dierenarts of assistente over het beste product voor uw dier.

Sterilisatie of castratie
Jonge katten mogen vanaf de leeftijd van 5 à 6 maanden gesteriliseerd of gecastreerd worden. Zeker als uw kat naar buiten gaat is dit verstandig om te doen. Bij katers vermindert het (ongewenst) sproeigedrag ook door castratie. In februari en november hebben we steeds actiemaand, waarbij u 10% korting krijgt op steriliseren/castreren en chippen.

Huisdierzorgplan (HZP)
Wij willen graag dat uw dier de beste zorg krijgt tegen een betaalbaar tarief. Lees hier meer over ons Huisdierzorgplan (HZP).

Slide