Blaasontsteking bij de kat

Een veel voorkomende aandoening bij katers (en poezen) is blaasontsteking. Met name gecastreerde katers zijn hier gevoelig voor. Meestal wordt een blaasontsteking bij katten veroorzaakt door stress (denk aan verhuizing, verbouwing, nieuw gezinslid, nieuw dier in huis, etc.) of blaasgruis (soms blaasstenen).

Symptomen van een blaasontsteking zijn: vaak naar de bak gaan, urine druppelen, miauwen bij het plassen, persen tijdens het plassen of bloed plassen. Let op: katers hebben een zeer nauwe plasbuis die snel kan verstoppen door ontstekingsweefsel of gruis. Uw kater kan dan niet meer plassen, dit is een spoedgeval. Lees hier meer over een plaskater.

De dierenarts zal uw kat nakijken en de urine bekijken. Soms is het nodig om aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto of een echo te maken.

De behandeling van een blaasontsteking hangt af van de onderliggende oorzaak:

Royal Canin Urinary S/O (high dilution) blaasvoeding Deze voeding zorgt voor het oplossen van de ontsteking en een herstel van de zuurtegraad van de urine. Bij aanwezigheid van blaasgruis wordt dit ook opgelost.
MetacamPijnstiller en ontstekingsremmer
AntibioticumHet is vaak niet nodig om met antibioticum te behandelen, omdat blaasontstekingen bij de kat zelden door bacteriën veroorzaakt worden.
Stress verlagingDoor middel van Feliway verdampers of Zylkene tabletjes.
Drinken stimulerenHet is belangrijk dat uw kat altijd voorzien is van voldoende drinkwater. Vochtopname bij katten kan gestimuleerd worden door een drinkwaterfontein.

Belangrijk om te weten is dat u met een goede voeding deze blaasklachten kunt voorkomen. Meerdere dieetvoeren hebben hiervoor verschillende soorten brokken en natvoer (vb. Royal Canin Urinary S/O). Door deze voeding blijft de zuurtegraad van de urine goed, waardoor een blaasontsteking en de vorming van eventuele blaaskristallen voorkomen wordt. Het teken S/O Index op de verpakking geeft aan dat het blaas ondersteunend is.

Ontwerp zonder titel